De geschiedenis van de Rollegemse scholen

Veel is er niet geweten over het verleden van de Rollegemse scholen, veel is gebaseerd op vermoedens en van "horen" zeggen.

Een schooltje zou gestaan hebben op het kerkplein, recht tegenover café De Platse. Les werd toen gegeven door de pastoor of de koster.

Omstreeks 1790 werd de eerste echte school gebouwd, gelegen in de Marksestraat. Deze was zowel voor jongens als voor meisjes toegankelijk.

Vele jaren later, na een politieke strijd werd een meisjesschool gebouwd in de Tombroekstraat. Dit was een meisjesschool en de les werd gegeven door de zusters.Rond 1890 werd voor de jongens een gemeenteschool gebouwd. De school bestond uit één gebouw en iedereen zat in hetzelfde studiejaar.In het midden van de klas stond een kachel en kinderen die van het verst kwamen en natte kleren hadden, mochten het dichtst bij de kachel zitten. Te voet, en op klompen ging iedereen toen naar school.


Rond 1906 kwam er in Tombroek nog een school bij, die nu niet meer gebruikt wordt.Reeds in de jaren ’30 werd een geschikte plaats gezocht om een nieuwe meisjesschool te bouwen. Het duurde tenslotte nog 50 jaar vooraleer de nieuwe school, onze school, er stond. Op grond van de zusters van het klooster werd de huidige school gebouwd.


Op zaterdag 19 april 1980 werd de nieuwe school ingezegend en in gebruik genomen. In 1989 waren de gebouwen van de gemeenteschool aan vernieuwing toe, maar de burgemeester en de gemeenteraad besliste om geen nieuwe school te bouwen. Er werd gezocht naar een oplossing en die werd gevonden in het samenvoegen van de jongens- en de meisjesschool. Vanaf het schooljaar 1989-1990 is er dus gemengd onderwijs in Rollegem.


Ondertussen werden aan het gebouw reeds heel wat aanpassingen doorgevoerd.